Over Camille Creyghton

Camille Creyghton doet onderzoek en publiceert op het terrein van de intellectuele geschiedenis, cultuurgeschiedenis en geschiedenis van de politieke cultuur van het einde van de 18e tot de eerste helft van de 20e eeuw. Ze doceert bij de opleidingen Geschiedenis en Cultuurwetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. Haar huidige onderzoeksproject gaat over ideeënuitwisseling onder politieke ballingen van diverse nationale herkomst in een aantal Europese steden in de periode 1830-1848.

Haar eerste boek Résurrections de Michelet over Franse geschiedschrijving en politiek in de negentiende en twintigste eeuw verscheen in november 2019 bij Éditions de l’EHESS.

Haar onderzoeksinteresses gaan vooral uit naar vraagstukken rondom revolutie en ballingschap, politieke representatie, wetenschapsgeschiedenis en Europees denken. Verder interesseert ze zich ook voor de hedendaagse Europese politiek.

Met haar collega’s Annelien De Dijn, Boyd van Dijk, Lucia Admiraal, Matthijs Lok en René Koekkoek organiseert ze het Amsterdam-Utrecht Seminar Global Intellectual History.

Bekijk ook haar twitterfeed.

Curriculum vitae

In 2016 promoveerde Camille Creyghton aan de Universiteit van Amsterdam met een proefschrift over het Nachleben van de Franse historicus Jules Michelet in de Franse geschiedschrijving en politiek sinds 1870. Vervolgens verbleef ze met een beurs van het Landelijk netwerk vrouwelijke hoogleraren drie maanden aan het Max-Planck-Institut für Wissenschaftsgeschichte in Berlijn. Daarna was ze Junior Research Fellow van het Vossius Center for the History of Humanities and Sciences aan de Universiteit van Amsterdam en Visiting Fellow aan het Leibniz-Institut für Europäische Geschichte in Mainz.

Sinds september 2018 is Camille Creyghton als gastonderzoeker verbonden aan het Centre for the Study of the History of Political Thought van Queen Mary University of London. Ze doceerde de afgelopen jaren over de kunst- en cultuurgeschiedenis van de Renaissance tot heden, moderne cultuurtheorie en –kritiek, geschiedenis van de filosofie en nationalisme.

Camille Creyghton studeerde  geschiedenis en filosofie aan de Katholieke Universiteit Leuven en aan de École des Hautes Études en Sciences Sociales in Parijs. Tijdens haar studies in Leuven schreef ze mee aan een reeks handboeken voor het geschiedenisonderwijs in Vlaanderen, getiteld Passages. Naast haar academische werk schrijft ze met enige regelmaat toneelkritieken voor Theaterkrant.nl, een online magazine voor de podiumkunsten. In februari 2020 won zij de Banningprijs voor politieke essayistiek met een essay getiteld Tijd, taal en waarde in de verbeelding van een duurzame toekomst. Het essay en juryrapport zijn hier te lezen.