Wie ben ik?

Ik ben docente bij de opleidingen Geschiedenis en Cultuurwetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. Ik doe onderzoek op het terrein van de intellectuele geschiedenis, cultuurgeschiedenis en geschiedenis van het politieke en de politieke cultuur van het einde van de 18e tot de eerste helft van de 20e eeuw. Onlangs ben ik gestart met een nieuw onderzoeksproject over ideeënuitwisseling onder politieke ballingen van diverse nationale herkomst in een aantal Europese steden in de periode 1815-1848. Ik interesseer me vooral voor vraagstukken rondom revolutie en ballingschap, politieke representatie, wetenschapsgeschiedenis en Europees denken. In december 2016 verdedigde ik mijn proefschrift over het nachleben van de Franse historicus Jules Michelet in de Franse historiografie en politiek sinds 1870.

foto: Chantal Bekker

Onderzoek

Ik werk aan de volgende onderzoeksprojecten:

– Een nieuw, meerjarig project over de uitwisseling van ideeën onder politieke ballingen van diverse nationale herkomst in Parijs, Londen, Brussel en Bern in de periode 1815-1848.

– Een Franstalige monografie op basis van mijn proefschrift.

– Een aantal academische en populair-wetenschappelijke artikelen over normen van objectiviteit en onpartijdigheid, en politiek engagement bij Franse historici aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw, in het bijzonder tijdens de Dreyfusaffaire.

Daarnaast organiseer ik samen met Matthijs Lok, Annelien De Dijn en René Koekkoek het Amsterdam Seminar Global Intellectual History.

Curriculum vitae

In 2016 promoveerde ik aan de Universiteit van Amsterdam op het proefschrift La survivance de Michelet. Historiographie et politique en France depuis 1870. Vervolgens verbleef ik met een beurs van het Landelijk netwerk vrouwelijke hoogleraren drie maanden aan het Max-Planck-Institut für Wissenschaftsgeschichte in Berlijn. In het voorjaar van 2017 was ik Junior Research Fellow van het Vossius Center for the History of Humanities and Sciences aan de Universiteit van Amsterdam. De afgelopen jaren doceerde ik over de kunst- en cultuurgeschiedenis van de Renaissance tot heden, moderne cultuurtheorie en –kritiek, geschiedenis van de filosofie en nationalisme.

Ik heb geschiedenis en filosofie gestudeerd aan de Katholieke Universiteit Leuven en aan de École des Hautes Études en Sciences Sociales in Parijs. Tijdens mijn studies in Leuven schreef ik mee aan een reeks handboeken voor het geschiedenisonderwijs in Vlaanderen, getiteld Passages. Naast mijn academische werk schrijf ik met enige regelmaat toneelkritieken voor Theaterkrant.nl, een online magazine voor de podiumkunsten.